Το λαχματζούν, γνωστό και ως “τουρκική πίτσα”, είναι ένα αγαπημένο πιάτο της Μέσης Ανατολής που κερδίζει όλο και περισσότερους λάτρεις της γεύσης. Με λεπτή και τραγανή βάση από ζύμη, πλούσια επικάλυψη από κιμά, λαχανικά και μυρωδικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση – από οικογενειακά τραπέζια μέχρι γρήγορο αλλά γευστικό δείπνο.
Τι είναι το Λαχματζούν;
Το λαχματζούν (lahmacun) είναι ένα επίπεδο ψωμάκι με κιμά, που μοιάζει με πίτσα αλλά έχει πιο λεπτή και τραγανή βάση. Η γέμισή του συνδυάζει κιμά αρνιού ή μοσχαριού, ντομάτα, κρεμμύδι και μείγμα από ανατολίτικα μπαχαρικά, δημιουργώντας μια έντονη και γεμάτη γεύση.

Υλικά που Κάνουν τη Διαφορά
Η επιτυχία του λαχματζούν βασίζεται στα απλά αλλά νόστιμα υλικά του:
- Ζύμη: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι, μαγιά και χλιαρό νερό.
- Γέμιση: κιμάς αρνιού ή μοσχαριού, φρέσκο κρεμμύδι, ντομάτα, πελτές ντομάτας, πάστα κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά), κύμινο, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Η Τέχνη της Παρασκευής
Η προετοιμασία του λαχματζούν διαρκεί λιγότερο από μία ώρα:
- Ετοιμάζετε τη ζύμη αναμιγνύοντας αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη. Προσθέστε τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό και ζυμώστε έως ότου γίνει λεία. Αφήστε τη να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Φτιάξτε τη γέμιση ανακατεύοντας τον κιμά με τα ψιλοκομμένα λαχανικά, πελτέ και μπαχαρικά.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτούς κύκλους, απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα και ψήστε σε δυνατό φούρνο.
Λαχματζούν: Βήμα-Βήμα Συνταγή
Υλικά (για 4 τεμάχια):
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 200γρ κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος
- 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 μέτρια ντομάτα (ψιλοκομμένη)
- 1 κουταλιά πελτές ντομάτας
- 1 κουταλιά πάστα κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
- Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Οδηγίες Εκτέλεσης:
- Ετοιμάστε τη Ζύμη: Σε μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Διαλύστε τη μαγιά στο νερό και προσθέστε το στο αλεύρι. Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Σκεπάστε και αφήστε για 30 λεπτά.
- Ετοιμάστε τη Γέμιση: Σε μπολ αναμείξτε τον κιμά, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τον πελτέ, την πάστα πιπεριάς (αν χρησιμοποιείτε), το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Διαμορφώστε τα Λαχματζούν: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Χωρίστε τη ζύμη σε μπάλες και ανοίξτε την πολύ λεπτά. Απλώστε από πάνω τη γέμιση σε λεπτό στρώμα.
- Ψήστε: Βάλτε τα λαχματζούν σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Σερβίρετε: Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε με φέτες λεμονιού. Απολαύστε τα ζεστά!
Προετοιμασία & Χρόνος Ψησίματος
- Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά
Διατροφικές Πληροφορίες (ανά μερίδα):
- Μερίδες: 4
- Θερμίδες: 300 kcal
- Λίπος: 15g
- Πρωτεΐνη: 20g
- Υδατάνθρακες: 25g
Συμβουλές Σερβιρίσματος
Συνοδεύστε το λαχματζούν με φρέσκια σαλάτα, γιαούρτι ή σως ταχινιού για ακόμα πιο πλούσια εμπειρία. Ιδανικό για τραπέζια με φίλους ή για ελαφρύ γεύμα που ξεχειλίζει από γεύση!




Leave a Comment